Gjennom året har Sunnmørsposten satt søkelys på mange vesentlige temaer i vårt distrikt:

Rus bak rattet:
Hvert år blir mennesker skadet eller drept i trafikken på grunn av rusmisbruk. «Rus bak rattet» var en serie som ble presentert i Sunnmørsposten i april 2014. Sakene viser utbredelsen av ruskjøring i Sunnmøre politidistrikt. Data fra nesten 1000 promilledommer i årene 2008 til 2013 ble analysert, og resulterte i flere større lokale reportasjer. Flere ofre for promille ble intervjuet. Sakene ble publisert på både web, mobil og papir, vi laget også en egen nettside med mye av innholdet fra sakene, og med en test hvor folk kunne sjekke sine egne holdninger til promillekjøring.
https://smpno.wordpress.com/2014/04/09/rus-bak-rattet/
Drapsåret 2014:
– Jeg har aldri noen gang vært borti et drap av en så brutal karakter - som dette parteringsdrapet på Hareid. Ordene til den erfarne drapsetterforskeren Sven Åge Rønning i Kripos oppsummerer det som skjedde i en sosialbolig på Hareid en flott sommerdag i august. Drapsalarmen gikk 9. august, og i flere uker fremover var det som visste seg å være et særdeles brutalt drap på Sami Milheim (20), noe som preget Sunnmørspostens spalter. Den 21. oktober gikk drapsalarmen på Sunnmøre igjen, denne gang i Ålesund. I forbindelse med en brannutrykning til et bolighus i Spjelkavik ble liket av Åge Stavran (35) funnet. Det utløste flere politiaksjoner de nærmeste dagene, og tre unge menn i alderen 19-26 år er nå varetekstfengslet, siktet for drap, mordbrann og likskjending. En 22-åring har erkjent drapet.

Den maritime klynga
«Skapt av klyngen» er en reportasje som tar historien om overleveringen av et offshorerederis nye, avanserte ankerhåndteringsfartøy ett steg videre. Gjennom en unik grafikk får leserne for første gang synliggjort hvordan den maritime klyngen på Nordvestlandet «ser ut». Grafikken viser hvordan «Far Sigma» med få unntak er blitt til ved hjelp av lokal teknologi og kompetanse. På Smp.no er grafikken gjort interaktiv slik at leseren kan klikke på punkter i kartet og få opplysninger om hvilke lokale virksomheter som har levert hva og hvor de befinner seg. Det passet ekstra godt at båten heter «Far Sigma». Sigma betyr sum, og båten framstår som summen av lokal teknologi og kompetanse. Reportasjen ble publisert 8. februar 2014 og senere på smp.no med interaktiv grafikk. Se her: http://www.smp.no/naeringsliv/article9107131.ece
Sjukehusstriden
Striden rundt plasseringen av sjukehus i Nordmøre og Romsdal har preget alle de tre dagsavisene i fylket, og det ble dramatisk da helsedirektør Astrid Eidsvik sluttet på dagen 4. desember. Hun uttalte at hun ikke kunne fortsatte, fordi Helse Midt-Norge la seg opp i den lokale tomtevalg-prosessen. Hun ble dermed den tredje helsetoppen som trakk seg i løpet av kort tid. VI gikk inn for å belyse alle sider ved prosessen, og få alle fakta på bordet, for å undersøke om det hadde skjedd noe kritikkverdig underveis. Det kom blant anna fram at helseministeren allerede sist sommer ga uttrykk for at han ønsket Molde som løsning i sjukehusspørsmålet. Helseministeren måtte tåle kritikk i den åpne høringa på Stortinget, blant annet for å ha instruert daværende styreleder i Helse Midt-Norge til å si opp direktør Trond M. Andersen, men statsråden sitter etter alt å dømme trygt.
LES OGSÅ: Alt om sjuhusstriden

Vold mot barn:
Høsten 2014 gikk Sunnmørsposten gjennom dommer ved to lokale tingretter i saker som handlet om vold mot barn. Dette avdekket rystende informasjon om hva barn blir utsatt for - også i Sunnmørspostens nedslagsfelt. Dette materialet ble fulgt opp med intervju av sentrale fagpersoner på saksfeltet. Det kom blant annet fram at barn sitter i avhør hos Statens Barnehus i Ålesund så ofte som tre ganger i uka. Det viste seg å være stort sprik mellom saker som blir meldt inn til systemet og saker som ender med dom. Sakene er vanskelig å etterforske fram mot eventuell tiltale, og fra politihold ble det ytret ønske om å opprette et eget voldsteam på samme måte som politet har et team som jobber mot seksuelle overgrep. I presentasjonen av sakene ble det lagt stor vekt å at sakene skulle henvende seg også til barn, og på smp.no ble det laget en egen barneversjon av saken.
Slik gjorde vi det: http://www.smp.no/pluss/article10387362.ece
KOMMENTAR: Ser du meg ikkje?
Kampen om tungtvannet
Joachim Rønneberg var ydmykt til stede under frigjøringsdagen og nasjonaldagen også i 2014. Det ble et svært spesielt år for ham: Ålesund og Sunnmøre Turistforening rundet 125 år, Standalhytta – hans andre hjem i unge år – hadde hundreårsjubileum, og så selve høydepunktet: Avdukinga av monumentet på Rådhusplassen. Det skjedde på Rønnebergs 95-årsdag 30. august, med prinsesse Astrid i spissen for en forsamling av norske, britiske, franske og amerikanske militære. Også regjeringen var representert. Ålesund har ikke opplevd make til markering på mange tiår. Monumentet bærer «Akims» mantra: Fred og frihet er ingen selvfølge. I et intervju med Sunnmørspostens Svein Aam fortalte han at friluftslivet hjalp ham i overgangen til en sivil tilværelse: – Du visste ikke hvordan du kom til å reagere. Ville du få en baksmell? Ville du få psykiske problem? Og så hadde vi blitt så vant til å leve i fjellet at det drog deg av gårde, og du fant ut at det kunne være lurt å gi deg sjøl en sjanse til å kunne slappe av, og å komme ned på jorda. 21. desember døde ektemaken Liv, som hadde vært ved hans side siden han traff henne i fjellet i 1946. Det var derfor forståelig at Joachim Rønneberg avsto fra all oppmerksomheten som ble TV-suksessen «Kampen om tungtvannet» til del i starten av 2015.
Grunnlovsmagasinet
Hva skjer når en familie fra 1814 møter en familie fra 2014?
Dette var et av spørsmålene vi stilte oss som en del av dekninga i forbindelse med grunnlovsjubileet i fjor. I 1814 bodde det bare omlag 22.000 mennesker på hele Sunnmøre. Ålesund sentrum var et ørlite tettsted med noen få hundre innbyggere.
I et forsøk på å finne svar på hvordan en fisker-familie på Sunnmøre levde for 200 år siden intervjuet vi lokalhistorikere. På bakgrunn av denne informasjonen kledde vi opp en familie i kostymer som liknet klær fra den gang og tok dem med på bytur i Ålesund sentrum sammen med en familie av i dag.
På sin ferd møtte våre to familier både borger og prest. Undervegs etablerte vi scener for å belyse kontrastene. Blant annet: muntlig nyheter vs nyheter på mobil, bil som fremkomstmiddel vs båt, klippfisk som betalingsform vs bankkort osv
Vår «historiske» bytur resulterte i en seks-siders reportasje i grunnlovsmagasinet i mai og en videoserie på nett. En ny måte å gjøre lokal historie levende: https://www.youtube.com/watch?v=_j_akn3lrUU
Internasjonale Sunnmøre
Vi lever i en region som er internasjonalt orientert, både ved at lokale bedrifter har virksomhet i utlandet og ved at mange utlendinger bosetter seg i nordvest. Dette preger også i avisa. I 2014 hadde vi blant annet journalister på reportasjetur til Brasil, Spania og Sverige. Vi gjennomførte også en serie intervju med innflyttere, slik at folk kan bli kjent med sine nye naboer.
Nobelprisvinnere
Sunnmørsparet May-Britt og Edvard Moser fikk Nobelprisen i medisin sammen med John O'Keefe for sine oppdagelser av hjerneceller som lar oss bestemme hvor vi er, og hvordan vi kan finne veien fra ett sted til et annet. Vi har tidligere hatt flere reportasjer om arbeidet til ekteparet Moser, og den gledelige begivenheten ble selvsagt godt dekket.
Festivalsommeren i nordvest
Vi ønsket å gi leserne en samlet oversikt over festivaltilbudet og slik ble Festivalguiden til – som et nytt, nyttig og oversiktlig verktøy for det festivalglade publikummet.
Hensikten med tjenesten er å hjelpe brukerne til å finne sin perfekte festival. Brukerne kan surfe seg gjennom jungelen av festivaltilbud, velge sine kriterier og finne godbiter for seg selv, familien eller vennegjengen.
Festivalguiden spenner fra de største festivalene til de mindre, lokale bygdefestivalene. Og inneholder ikke bare musikkfestivaler, men festivaler om alt fra gummibåter, til fjellturer og humor. Da Festivalguiden ble lansert i mai 2014 ble det umiddelbart en suksess. Festivalarrangørene var entusiastiske over å få være med, folk snakket tjenesten opp og teknikken fungerte!
Festivalguiden ble utviklet som et pilotprosjekt, men har potensielt svært lang levetid. Den kan oppdateres og videreutvikles foran hver festivalsesong, og kan eventuelt brukes som utgangspunkt for en kulturkalender.
I forbindelse med lanseringen av Festivalguiden ble det gitt ut et papirmagasin der guiden og noen av menneskene bak festivalene ble presentert.
Kombinasjon av papirmagasin og guide på smp.no: http://www.smp.no/kultur/article9749434.ece

Sunnmørspostens digitale scene
Ønsket om å gi lokale artister en arena, var ideen bak lanseringa av Scena. Gjennom hele 2014 har Sunnmørspostens digitale kulturscene vært et fast ukentlig innslag på smp.no.
Som et prøveprosjekt gikk de første konsertene av stabelen i desember 2013. Interessen og entusiasmen for tilbudet ble så stort at vi allerede i januar 2014 etablerte Scena som et fast tilbud.
Scena er bygd opp som en minikonsert der artisten presenterer tre låter. Konsertene, som varer rundt et kvarter, og er tatt opp på forhånd i Sunnmørspostens lokaler og publiseres på fredager rundt lunsjtider – der av betegnelsen lunsjkonsert.
Med mer enn 200.000 brukere på smp.no i uka gir Scena artistene en unik mulighet til å vise fram musikken sin til et stort publikum. Ingen andre scener på Nordvestlandet har et større potensiale.
Foreløpig er det musikk som har prega Scena på smp.no. Men vi er ikke fremmed for tanken om å åpne Scena også for andre typer kulturelle uttrykk, som teater, litteratur eller dans.
http://www.smp.no/kultur/article10243980.ece
Priser
Dette er priser som Sunnmørsposten har delt ut i 2014:
Ørjan Håskjold Nyland fikk Sunnmørspostens idrettspris
Ørnulf Opdahl fikk Sunnmørspostens kulturpris
Mannskapet på Bourbon Orca fikk Sunnmørspostens hederspris, for å ha berga nærmere 2.000 flyktninger fra drukningsdøden i Middelhavet.
Les mer om prisvinnerne her: http://www.smp.no/nyheter/article10482314.ece

Dette er priser som Sunnmørsposten har mottatt i 2014:
Medieprisene 2014:
Årets lokale nettavis 2014 - smp.no.
(Nominert også til Årets avis, Årets nettsted, Årets nyskaping og NXT Media-prisen i datajournalistikk).
Norske Netthoder 2014:
Årets nettsak 2014 - hederlig omtale for RUSH i Ålesund (NONA,
Oslo).
Polarisprisen 2013:
Fotoprisen 2013 - "Bygdas blåsarar av Nils Harald Aanstad.
Formidlingsprisen 2013 - "RUSH i Ålesund".
Journalistprisen 2013 - hederlig omtale for dekning av "Aksla-saken".
Journalistprisen (Møre og Romsdal journalistlag):
Journalistprisen 2014 - Torbjørn Eidhammer, "Solveig-saken".
Fotoprisen 2013 - "Bygdas blåsarar av Nils Harald Aanstad.
Årets nyhet 2013 - Hederlig omtale for RUSH i Ålesund.
European Newspaper Awards 2013:
Award of excellence i klassen Online/Cross Media for digital dekning av "Aksla-saken".
Award of excellence i klassen Supplements for magasinet "Med hjerte for Sunnmøre, Spektakulære Hjørundfjord".
Nordic Data Journalism Awards 2013:
Vinner i klassen Storytelling for "RUSH i Ålesund".