Harstad Tidende

Harstad Tidende Harstad Tidende er den viktigste leverandøren av nyheter og informasjon i harstadregionen – og den sentrale arenaen for diskusjon og ordskifte. Harstad Tidende skal gi leserne relevant informasjon, inspirasjon og irritasjon, og på den måten være den institusjonen som gir befolkningen identitet. Man skal ikke føle seg som et fullverdig medlem av lokalsamfunnet uten å lese Harstad Tidende. Harstad Tidende: En kritisk medspiller!

Fakta
Samlet opplag 10083
Utgiversted Harstad
Ansvarlig redaktør Kjell Rune Henriksen (43)
Harstad, Kvæfjord, Lødingen, Skånland, Evenes, Tjeldsund, Ibestad, Gratangen
Kommer ut Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag
Daglige lesere totalt
29000
Daglige brukere på nett
16000
Daglige brukere på mobil
9000
Fordeling lesere
 • Antall sider produsert
 • 9031
 • Redaksjonelle årsverk
 • 13
 • Fordeling stoff/annonser
 • Antall lederartikler
 • 306
 • Antall kommentarer
 • 50
 • Antall innlegg på nett
 • 4908
 • Refuserte innlegg på nett
 • 900
 • Antall gjestekommentarer
 • 75
 • Antall leserinnlegg
 • 1500

  Harstad Tidende 2014

  For mediehuset Harstad Tidende ble 2014 et år preget av omstilling. Organisasjonen måtte for alvor møte utfordringen som ligger i den digitale transformasjon, samtidig som kostnadsnivået måtte tilpasses et fremtidig inntektsnivå. Dette innebar at den redaksjonelle stab måtte reduseres med én tredjedel. Fra 21 til 13 årsverk, nesten over natta. Aldri før i mediehusets 127-årige historie, har kravet til redaksjonell omstilling vært større. Aldri før har vi vært nødt til å bremse og gasse så mye – samtidig.

  Men med nye og mer effektive systemer, kombinert med organisasjonsmessige endringer, har vi kommet et godt stykke på veien mot et moderne, robust og fremtidsrettet mediehus.

   Hvordan vil en så betydelig omstilling påvirke de redaksjonelle produktene? Spørsmålene har kommet fra øvrige medier, ansatte og lesere, og det hadde sterk fokus i tiden rett etter nedbemanningen. Harstad Tidende har svart med å publisere flere artikler på papir. Harstad Tidende har svart med en betydelig digital vekst, spesielt på mobil.

   Omstilling gir også muligheter, og Harstad Tidende har valgt å møte utfordringene med offensivitet. Hålogalandsregionen, området hvor vi lever og virker, er også i omstilling. Mye skjer, og vi ser stadig mer samhandling mellom regioner som tidligere har opptrådt som konkurrenter. Det skjer blant annet på områder som samferdsel, næringsliv og politikk. Hva er vel da mer naturlig enn at regionens ledende mediehus tenker litt større tanker. Digitalt, men også på papir. Harstad Tidende hadde muligheten. Harstad Tidende grep den.  

  Legg til i min rapport

  Etikk

  Harstad Tidende ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg to ganger i 2014. Det første tilfellet var dreide seg om et leserinnlegg, der klager mente han var utsatt for utilbørlig personfokus og injurier. Saken ble underlagt såkalt forenklet behandling, og det ble konkludert med at Harstad Tidende ikke har brutt god presseskikk.

   I det andre tilfellet klaget en advokat, på vegne av sin klient, oss inn for flere forhold.

  Klienten er rusmisbruker og ble i to rettsinstanser fradømt retten til å ha hund i en periode på fem år. Dette etter flere ganger å ha utøvd grov vold mot dyret. Til tross for dette, fikk klienten ha hunden i sitt eie inntil det forelå en rettskraftig dom. Også etter et opptrinn utenfor vårt mediehuset, der hundeeier var krakilsk og sørpe full, ble satt i fyllearrest mens hunden ble overlatt til seg selv. Som så mange ganger før.

   Harstad Tidende satte fokus på saken, refererte den konkrete hendelsen utenfor vårt hus, samt dommene i saken. Vårt hovedanliggende var å belyse det faktum at rettsprinsipper setter til side Lov om dyrevelferd.

  Vi publiserte også et bilde av hunden på sin daglige ferd gjennom byen, og klager mente at vi på denne måten krenket hans klient ved delvis å identifisere han. Han klaget videre på ordbruk som ”sørpe full”, forsidetittelen ”Freddy dømt til å bo hos voldelig hundeeier” og at vi publiserte et utsnitt av mannens bolig. Vi ble også klaget inn for det faktum at to redaktører hadde tatt bilder til saken. Advokaten mente at redaktørene, deriblant sjefredaktør, dermed ikke hadde nødvendig avstand til saken.

   Pressens faglige utvalg konkluderte med at Harstad Tidende ikke har brutt god presseskikk. Ikke på noen punkter fikk vi kritikk for vår håndtering av saken.   

  Legg til i min rapport

  68,47N - Vi følger Harstads utvikling

  Harstad Tidende følger Harstads utvikling tett. I 2014 har avishuset gitt ut to utgaver av magasinet 68,47N.

  2014 og årene fremover vil fremstå som noen av de mest ekspansive årene harstadregionen har opplevd. Det skal investeres milliarder i veier, gang- og sykkelstier, bru, skipsverksteder, tunneler, kjøpesentre, tomter, kontor- og leilighetsbygg.  Øyene nord i kommunen blir nå knyttet sammen og vil bli et mer tilgjengelig bo-, fritids og jobbområde. I løpet av neste år kommer en ny sentrumsplan som skal koordinere og legge premissene for utviklingen sentralt i kystbyen Harstad – som har vokst til å bli Hålogalands viktigste handels- og serviceby. 

  Denne utviklingen er noe Harstad Tidende har tatt på alvor. Gjennom to utgaver har vi snakket med innbyggere som vil prege byen – og de som vil preges av den. Med 68,47N vil Harstad Tidende skape nye fortellinger om Harstad. 

  Her kan du lese siste utgave.

  Legg til i min rapport

  Harstad Tidendes magasinproduksjon

  Harstad Tidende har en rik magasinproduksjon. I 2014 ga mediehuset ut flere magasiner med ulike nedslagsfelt og tema.

  Legg til i min rapport

  Levende bilder

   Ht.no har stolte tradisjoner for levende bilder. I mange år drev avisen og tv-kanalen TV Hålogaland. Da den ble lagt ned, videreførte avisen satsingen på levende bilder over på nett og Ht.no.

  I 2014 hadde ht.no over 230.000 visninger på video. I 2014 hadde ht.no 392.314 visninger. 

  Dette er våre mest sette videoer:

  1. Er dette den nye Facebook-trenden?

  I april tok det helt av på Facebook og i fjæra i Nord-Norge med farsotten Hopp i havet. I sommer lanserte harstadværingen Frode Bøe det han mente burde bli en ny trend på Facebook, der han utfordret venner til å sitte i bar overkropp på verandaen. - Man må jo ha det litt artig og kose seg i det været som er, sa Bøe, som på ingen måte var deprimert selv om gradestokken viste sju grader og det striregnet. Videoen kan du se på nytt øverst i saken.

  2. Minutter før kjørte biler på denne veien

  I september raste deler av veien sammen i Breivikbotn på Tjeldøya i Nordland, cirka ti kilometer sør for Ramsund bru i Tjeldsund kommune. Det gjorde at bygda Myklebostad ble isolert. Like før veien raste ut kjørte biler forbi rasstedet. Se den dramatiske videoen på nytt her.

  3. Harstad - a great place to live

  Til Harstadkonferansen 2014 laget Harstad Tidende en video der vi stiller spørsmålet om Harstad er attraktiv nok. Vi tok for oss tre spørsmål man bør stille seg om en by: Hvem er her, hva er her og hva skjer? Noe av svarene er med i denne videoen, som du kan se på nytt her.

  4. Ingen vet hva dette fenomenet er

  Hilde Ursin fikk en uvanlig turopplevelse. Hva er det som beveger seg på Haukebøvannet i Harstad? - Først var det en tynn stripe langs vannkanten. Plutselig dro det lengre ut og deretter fikk den en rasende fart, forteller Ursin. Fortsatt har vel ingen gitt en god forklaring på fenomenet. Døm selv. Se videoen på nytt her.

  5. Statoil flytter til sentrum

  Statoil har valgt å flytte til Harstad sentrum. Etter å ha brukt et halvt år på å vurdere forskjellige byggeprosjekter, inngikk Statoil avtale med Harstad Skipsindustri. Det betyr at Statoil flytter inn i nye lokaler rett i utkanten av Harstad sentrum i 2017. I videoen, som du kan se her, kan du se hvordan det nye bygget vil bli seende ut.

  6. Truls møter Sophie Elise

  Superbloggeren Sophie Elise Isachsen lærte komiker Truls Svendsen et par triks i Harstad-episoden av Truls tv-program Oppdrag Hurtigruten. Se videoen her.

  7. Her går det skikkelig galt under hevingen av ferga

  Ikke alt gikk etter planen da den gamle Tjeldsundfergen III skulle heves ved kai i Oslo. I videoen tatt av en nabo ser man hvordan båten knekker under hevingen. Se videoen på nytt her.

  8. Semitrailer sto fast

  En estisk semitrailer sto i begynnelsen av desember fast i bakken mellom Esso i Sama og blåhuset, i Eriks gate. Bilen sto med snuten så vidt oppe i Hans Egedes gate og sto i fare for så skli bakover hver gang sjåføren har prøvde å ta løs. Da ville den i så fall sklidd rett ned i Storgata midt i ettermiddagsrushen. Se videoen på nytt her.

  9. Fryseboks på ville veier - igjen

  Saken fra 2005 om harstadmannen med fryseboksen på slep, ble i løpet av 2014 vekket til livet igjen av utrykningspolitiet. Se politiets egen video av den utrolige hendelsen.

  10. Snart kan damene dusje med denne smukkasen

  Årets aprilspøk på ht.no slo godt an. Det var Grottebadet selv som kom med forslaget om å lure deg til å tro at de skal innføre unisexgarderobe i nær framtid. HT ble villig med på spøken som gikk ut på at Grottebadet til og med ha betalt for å gi deg et privat avlukke. Se videoen på nytt her.

   

  Great Place to Live
  Legg til i min rapport

  Mest lest

  Her er de fem mest leste sakene på ht.no i 2014.

  1. Hold avstand, takk - Ser du hunder med gule bånd skal du holde avstand.

  2. Hele landet vil lese Ingvilds historie - Sykehjemsassistent Ingvild Antonsen fra Harstad sitt sterke oppgjør med fordommene har fått enorm oppmerksomhet.

  3. Kan være skader for millioner - Båt veltet med mannskap om bord.

  4. - Sitter med tårer her - Mailis Grung spurte bare etter en vinterdress til ei fattig jente. Se hva som skjedde.

  5. 16-åring døde under fotballtrening - - Dette er en tragisk sak, sier politiet.

  Legg til i min rapport