Vi har levert et strålende resultat økonomisk i 2014. Dette kombinert med gode tall digitalt, gjør at vi ser tilbake på årets som positivt og lærerikt. Samtidig går opplaget tilbake også i år, noe som naturligvis gjør oss vaktsomme i forhold til utviklinga.

Vi utelukker ikke en nedgang i antallet utgivelser, men velger inntil videre å holde oss på dagens antall.

Høsten 2014 var det 70 år siden tvangsevakueringen av Nord-Troms og Finnmark. I nært samarbeid med Nord-Troms Museum har Framtid i Nord markert dette med en rekke artikler og en fast spalte med bilder og historikk om kjente og ukjente krigsminner i regionen.

 

Fakta
Samlet opplag 3632
Utgiversted Storslett
Ansvarlig redaktør Kjetil Nielsen Skog (43)
Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Storfjord (Nord-Troms)
Kommer ut tirsdag, torsdag, lørdag
Daglige lesere totalt
10000
Daglige brukere på nett
6000
Daglige brukere på mobil
2000
Fordeling lesere
 • Antall sider produsert
 • 3100
 • Redaksjonelle årsverk
 • 7
 • Fordeling stoff/annonser
 • Antall lederartikler
 • 104
 • Antall kommentarer
 • 0
 • Antall innlegg på nett
 • 70
 • Refuserte innlegg på nett
 • 0
 • Antall leserinnlegg
 • 340

  Mål og prioriteringer

  Å utvikle oss ytterligere som en solid medieaktør i Nord-Troms. Vi ønsker å bidra til utvikling gjennom å være aktuelle på alle plattformer, og i nær sagt alle formater. Vi jobber fortsatt med å tilpasse strukturen til en ny mediehverdag. Vi endret i 2014 en del på turnusen vår slik at vi er forsterket morgen og kveld, men dette vil bli ytterligere justert og tilpasset i 2015.

  Vi har som mål å øke antallet videosaker og kunne publisere minimum ett innslag i døgnet.

  Legg til i min rapport

  Avisens samfunnsrolle

  Vi vil være den primære leverandøren av nyheter og aktualiteter i vårt dekningsområde.

  Legg til i min rapport

  Priser

  Som alle foregående år har Framtid i Nord via våre lesere kåret årets idrettsnavn i Nord-Troms. I år var det kraftkaren Dag Rune Stangeland som vant. Politimannen fra Skjervøy har vunnet konkurransen Nord-Norges Sterkeste mann og gjorde seg også bemerket under Norges Sterkeste Mann-konkurransen i fjor.

  Legg til i min rapport

  Journalistfaglig utvikling

  Vi forsøker hele tiden å strekkes oss lengre. I 2014 har vi kun gjennomført interne seminarer. Dette ønsker vi å forbedre, gjennom mer skolering eksternt.

   

   

   

   

   

   

   

  Dette er de sakene våre journalister har plukket ut som sterke fra 2014:

  Legg til i min rapport

  Seksten år og skipper

  RØMNINGSORDRE: Torbjørn Toresens rømningsordre. «De blir herved oppfordret til straks å forlate Nordreisa. De har å innfinne Dem samt Dere familie med .... personer til avtransport ved evakueringskontoret i Sørkjos Hotell den 18.11-1944.» Foto: Privat

   

  Saken handler om Torbjørn Toresen som var skipper på faren sin båt under krigen. I utgangspunktet ville faren hans Jens Toresen ta båten og hele familien med da de fikk beordring om å evakuere, men tyskerne gav beskjed om at båten skulle går for tyskerne. Torbjørn Toresen ble igjen da familien evakuerte fra Sørkjosen, han var bare seksten år den gang.

  Toresen forteller i saken om hvordan det var å bli beordret av tyskerne. De turte ikke motsette seg. Blant annet forteller han om da de gikk forbi Havnnes og husdyrene ble slaktet. Havet var farget rødt av dyreblod.

  Tyskerne benyttet seg av Brente jords taktikk da de trakk seg tilbake. Det var ikke før i ettertid at Toresen forstod hva tyskerne hadde gjort den ene gangen de skippet dem  til og fra Badderen i Kvænangen.

  - Da gikk det opp for meg hvordan det var. Vi hadde flere tyskere med. De rodde i land i ytre Badderen. Etter kort tid var det lys over hele området. Da hadde de tent på alle husene, sier Toresen

  Legg til i min rapport

  Ti jord- og leirskred på fem timer

  JORDRAS: Raset sperret i noen timer fylkesveien. Svein Hansen bor i det hvite huset. Foto: Arne Teigen

   

  Et uvanlig kraftig regnvær, med lyn og torden, rammet Kjosen i Lyngen kommune med stor kraft.

  Torsdag 7. august 2014 fra klokka 16.45 gikk det ti større og mindre jord- og leirras. Ved 22-tidsa kunne politiet konstatere at situasjonen hadde roet seg ned.

  Det ble i en tidlig fase klart med stor grad av sikkerhet at ingen personer var tatt av rasene. Flere av skredene gikk over fylkesvei 91 mellom Lyngseidet og Svensby.

  Flere biler og passasjerer ble stående mellom rasene, men personene kom seg nokså kjapt i sikkerhet.

  Hardest rammet ble Svein Hansen og kona. Den ene bilen måtte kondemneres, mens den andre ble flyttet 5-6 meter av jordmassene.

  - Det kunne gått mye verre. Heldigvis ble ingen mennesker skadet, uttalte Svein Hansen til Framtid i Nord.

  Legg til i min rapport

  Tilbake til Sorbmegaisa for å takke

   

  I sommer tok sveitsiske Olivier Deriaz den lange turen tilbake til fjellet Sorbmegaisa i Kåfjord, fjellet som tok livet av fem av hans venner i snøskredet som rystet store deler av mellom Europa den 19.mars 2011. Kun Deriaz ble gravd ut levende av de voldsomme snømassene

  Den sveitsiske fysioterapeuten hadde sammen med sin bestevenn planlagt skituren til Nord-Norge i et år.

  Tidlig på morgen gikk 12 skiløpere i land i Djupvik, Kåfjord. Været var upåklagelig og alt lå til rette for at denne mandagen skulle bli en fantastisk dag.

  Men bare halvparten av følget returnerte fra fjellet Sorbmegaisa. Mandag 18. mars klokken 15:30 opplevde vi den verste skedulykka i Norge siden Vasdalen i 1986. I snømassene lå en sterkt skadet Olivier halvveis begravd, men mot alle odds fortsatt i livet.

  Deriaz slet lenge med både fysiske og psykiske ettervirkninger fra skredet, men har så vidt begynt å ta opp sin store lidenskap for fjell og friluftsliv.

  I sommer dro han til Nord-Norge og Kåfjord for å takke de som deltok i redningsaksjonen etter snøskredet, og donere en gave til det lokale mannskapet i Røde-Kors.

  Legg til i min rapport

  Reddet livet

  REDDET LIVET: Walter Korneliussen med guttene Bjørn Walter (10), Even (10) og Fredrik (12).

   

  Den erfarne fiskeren og sjømannen, Walter Korneliussen fra Skjervøy (49), er ikke ett sekund i tvil. Redningsutstyret redde livene til både ham og de tre guttene han hadde med på båttur.

  Det skulle egentlig bare være en liten tur ut til Skjervøyskjæret, men så begynner det å brenne i bensintanken på den åpne båten. Korneliussen rekker å ringe hjem og si fra før han og guttene hopper i sjøen.

  I flere titalls minutter ligger de og flyter i havet, før de blir plukket opp av en fiskebåt som kommer til.

  Alle er overraskende nok i god form, og den eneste som havner på sykehus er Korneliussen selv, som har fått brannsår i ansiktet og på hendene.

  Walter Korneliussen blir senere hedret av Carnegies Heltefond for sin snarrådige og gode innsats. Selv er han igjen tydelig på at det var redningsdraktene og flytevestene som reddet dem.

  Legg til i min rapport

  Etikk

  Framtid i Nord er ikke klaget inn for PFU i foregående år. Vi hadde noen konflikter med kilder som sa de ville levere inn klager, men dette ble tydeligvis likevel ikke gjort.

  Den ene saken handlet om en som mente han ikke var varslet om at media var til stede under et foredrag han holdt, og som derfor hevdet han ikke ville uttalt seg like privat om han visste.

  Vi gjorde noen grep i forhold til publisering på nett, men mente samtidig at vi hadde gjort oss godt nok til kjenne i møtet. Saken ble altså ikke meldt inn for PFU.

  En annen sak var omtale av en tiltale der tiltaltes foreldre hevdet FiN hadde gått for langt i synliggjøringen av tiltalte. Vi hevdet på vår side å ha anonymisert tilstrekkelig. Heller ikke her ble det levert klage på FiN.

  Vi har fortsatt en vei å gå i forhold til flere kilder og øyeblikkelig tilsvar. I en travel hverdag er det litt for enkelt med enkilde-journalistikk.

  Legg til i min rapport

  For Framtid i Nord

   

  Kjetil Nielsen Skog

  redaktør

  Legg til i min rapport