Hvert år utarbeider avisene i Polaris Media, som Folkebladet er en del av, en redaksjonell årsrapport. Folkebladet bringer her et utdrag av rapporten, vår egen "redaksjonelle selvangivelse.
I motsetning til året før, med en stor rasulykke, var ikke 2014 preget av de store hendelsesnyhetene i Folkebladets dekningsområde. Men både dramatiske branner, Telenor-nedleggelse, ekstremvær, dårlig kommuneøkonomi, gode næringslivsnyheter og store kulturelle begivenheter satte sitt preg på nyhetsbildet.
Mål og prioriteringer
Folkebladets visjon er «En viktig del av hverdagen». Vi jobber hver dag for å leve opp til denne visjonen, som er en svært krevende ambisjon. Den innebærer å være relevant, viktig og uunnværlig for våre lesere hver dag - i papiravisa og på alle våre digitale plattformer. Våre kjerneverdier er «folkelig», «nær», «engasjerende», «modig» og «redelig», også det krevende verdier som skal speiles i våre produkter hver eneste dag, hvert eneste minutt av døgnet.
Folkebladet er den største og viktigste nyhetsformidler i hele vår region, både på papir, nett og andre plattformer. Med 22.000 daglige lesere i en region med vel 30.000 innbyggere, gir det et bilde på vår sterke posisjon.
Folkebladets papirutgave ble i 2014 redesignet og fornyet, samtidig som det ble innført et nytt, automatisert redaksjonelt system. Folkebladet satser i 2014 enn noen sinne på nett, mobil og web-tv, med stadig oftere nyhetsoppdateringer, direktesendinger og nye seksjoner og tilbud til leserne. I 2014 produserte vi 506 lokalt baserte TV-innslag, med totalt 462.635 visninger.
Avisens samfunnsrolle
Folkebladet ønsker å framstå som en klar og tydelig meningsbærer i lokalmiljøet og i nordnorsk sammenheng. Daglige lederartikler og ukentlige kommentarer skrevet av avisas egne medarbeidere skaper engasjement langt utenfor vårt lokalområde. Folkebladet har vært et tydelig talerør for å styrke kommuneøkonomi og samferdsel, og at regionen skal bevare og få sin andel av nye statlige arbeidsplasser. Nedleggelsen av Telenor på Finnsnes, med tap av 50 arbeidsplasser, var i dette perspektivet fjorårets største nyhetssak.
Folkebladet legger også vekt på å bringe «gladsaker». Vi har gått gjennom våre førstesider i 2014. 47 prosent av dem hadde «negative» oppslag, mens 53 hadde «positive» oppslag - eller såkalte «gladsaker». Kvinneandelen på våre førstesidesaker var 42 prosent.
Nyhetsåret
De store, dramatiske nyhetshendelsene, som preget 2013 sterkt – spesielt med rasulykka på Senja – uteble i 2014. Det mest dramatiske var storbrannen på Buktamoen kro i november samt ekstremværet «Jorun» på Senja på nyåret, da 8.000 mennesker ble strømløse over lang tid etter at 15 kraftstolper blåste overende.
I april sprakk nyheten om at Telenor skulle legge ned sin avdeling på Finnsnes, og 50 arbeidsplasser ble radert vekk. Kommunereformen og kommuneøkonomi var en gjenganger – ikke minst nyheten om at regionens største kommune, Lenvik, havnet på det utskjelte Robek-lista, og ble satt under fylkesmannens administrasjon. Også kampen for studiesentrene på Finnsnes og Sjøvegan sto sentralt i forbindelse med statsbudsjettet. Av positive næringslivsnyheter var seks nye, grønne oppdrettskonsesjoner til Midt-Troms, ny tunnel og havn til fiskeværet Gryllefjord, og spennende nyvinninger ved Skaland Graphite.
2014 ble også en stort kulturår i regionen, med rekordbesøk på Millionfisken på Sjøvegan og Finnsnes i Fest – samt Finnsnes svar på VG-lista, VGardlista satt i scene av den lokale ildsjela Vegard Olsen da Finnsnes tapte kampen mot Sortland om VG-listakonserten.
Journalistfaglig utvikling
Folkebladets årlige seminar, «Folkeskolen», hadde i 2014 fokus på hvordan sosiale medier kan brukes i arbeidet med å skape og distribuere redaksjonelle artikler. Facebook, Google, YouTube og andre sosiale medier er våre konkurrenter, ikke minst når det handler om tidsbruk, men de kan også være nyttige arbeidsverktøy og distribusjonskanaler i den redaksjonelle hverdagen i lokalavisa.
Papiravisa og nettutgaven evalueres hver dagn på det redaksjonelle morgenmøtet, der meningsutvekslingene er engasjerte og direkte. Det bidrar til bevissthet og kvalitetsfokus på våre redaksjonelle produkter.
Etikk
Folkebladet ble for første gang på flere år ikke gjenstand for klagebehandling i Pressens Faglige Utvalg. To saker ble fremmet for utvalget, men ble avvist i PFU-sekretariatet.