Sør-Trøndelag

I 2014 har vi holdt et veldig sterkt fokus på å løfte det digitale produktet med mål om å etablere nummer 1-posisjon også digitalt. Den siste målinga på tampen av året viste at vi har nådd målet mht ukentlig dekning, og at vi nå er ganske nær nummer 1-posisjon også på daglig dekning.

 

 

Fakta
Samlet opplag 6553
Utgiversted Orkanger
Ansvarlig redaktør Anders Aasegg Morken (48)
Orkdal, Skaun, Agdenes, Snillfjord, Hemne, Meldal, Rindal og Rennebu
Kommer ut Tirsdag, onsdag, torsdag, fredag og lørdag
Daglige lesere totalt
19000
Daglige brukere på nett
9000
Daglige brukere på mobil
2000
Fordeling lesere
 • Antall sider produsert
 • 6980
 • Redaksjonelle årsverk
 • 12
 • Fordeling stoff/annonser
 • Antall lederartikler
 • 248
 • Antall kommentarer
 • 46
 • Antall innlegg på nett
 • 2500
 • Refuserte innlegg på nett
 • 1100
 • Antall leserinnlegg
 • 1000

  Mål og prioriteringer

  Sør-Trøndelag har som mål å være den beste og viktigste formidleren av nyheter i nedslagsfeltet vårt – både på papir og nett.

  Gjennom året har vi jobbet hardt for å styrke vår digitale posisjon, samtidig som vi har jobbet hardt for å opprettholde kvaliteten på og interessen for papirproduktet. Selv om vi fortsatt har hatt to årsverk knyttet spesifikt til nett, har vi i større grad enn tidligere lagt vekt på at alle skal bidra til nett, slik at vi ikke blir så sårbare. 2014 har ikke avfødt noen nye, store satsingsområder, men vi har hatt fokus på å verne om og styrke gode papirprodukter som lørdagsmagasinet og næringslivssidene på fredager. Ellers har vi fått forankret en enda større forståelse for at nyheter skal ut på nett umiddelbart, gjerne fulgt opp på papir med konsekvenser og dybde. 

  Legg til i min rapport

  Avisens samfunnsrolle

  Orkanger fikk bystatus i 2014. Dette ble markert med en stor folkefest på Torget fredag 22. august.

  Bystatus: Varaordfører Oddbjørn Bang fikk æren av avduke byskiltet da Orkanger fikk status som Norges ferskeste by 1. juli. Foto: Ina Marie Haugen

  Her laget vi mye forhåndsstoff, samt dekket byfesten stort og bredt både digitalt og på papir. Vår innsats i forbindelse med bystatus-saken, var viktig for å få forankret bystatusbegrepet hos den vanlige innbyggeren. Uten vår innsats kunne fort bystatusen bare blitt et «papirbegrep».


  I 2013 fulgte vi danseprosjektet Patina veldig tett – et prosjekt med 27 damer i alderen 67-88 år som danset på scener både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. I 2014 laget magasinredaktør Audhild Øye et 60-siders magasin, med et portrett av hver enkelt danser.  Dette var ikke et bilag som handlet om damenes bidrag til scenekunsten og turneen, men et bilag som fortalte kvinnenes historie fra deres levde liv. De representerer en generasjon som har opplevd ekstrem stor forandring når det gjelder kvinners rolle i samfunnet – fra ei tid der kvinnene skulle være hjemme og oppdra barn –  til det å på tampen av livet stå på en scene og underholde små og store både i inn- og utland. Magasinet ble utgitt 8. mars, som en markering av kvinnedagen.

  Gjentatte kutt i busstilbudet, dårlige veger, mangelfull mobildekning, handel i eller utenfor sentrum på Orkanger, feiring av grunnlovsjubileet, havneutbygging, rekordsommer og ny folkefest under Toppidrettsveka i Knyken er noen stikkord som har preget avisspaltene i løpet av året.

  Toppidrettsveka: Petter Northug i spissen for resten av toppidrettsutøverne, med et entusiastisk publikum omkring. Foto: John Øystein Berg


  Det oppsto «krig» rundt Thamshavnbanen, da samarbeidet mellom Thamshavnbanens Venner og Orkla Industrimuseum slo sprekker. Mens flere kommuner startet sin flørt med naboene i forbindelse med kommunereformen.

  Sterk befolkningsvekst i deler av distriktet er både positivt og gir utfordringer, og har sin naturlige plass i lokalavisa.
  En milepæl var det også da et flertall i skolekretsen til fylkets aller siste nynorsk-skole, Jåren-Råbygda skole i Skaun, sa nei til nynorsk som opplæringsmål ved skolen.

  Nynorsk: – Det er positivt at det endelig blir en avgjørelse, sier Erling Rognes, som her avgir sin stemme for nynorsk, mens stemmestyreleder Bjørn Hammer passer på at alt går rett for seg. Foto: Catharina Morken


  Strid rundt en i utgangspunktet uskyldig trebenk i Orkanger sentrum ga oss nasjonal oppmerksomhet, selv om bakgrunnen for saken nok er vanskelig å forstå for folk utenfra. Bygdastrid er dessverre også en del av hverdagen i våre avisspalter.

  Knykenbenken: Inskripsjonen «Knykengjengen» ble for sterk kost på Orkanger, så nå står benken på Fannrem. Foto: Ingrid S. Hultgreen

  Priser:
  Avisa deler hvert år ut ST-prisen. Prisen har blitt delt ut i 30 år til i hovedsak kulturaktører og sportsaktører som har markert seg lokalt og regionalt, og i mange tilfeller også nasjonalt og internasjonalt. Denne prisen henger høyt, og levende legender som Harald Grønningen, Nils Arne Eggen og skiekteparet Berit og Ove Aunli er tidligere mottakere av prisen. På tampen av året ble vinneren av ST-prisen 2014  offentliggjort. Den går til gründeren Are Traasdahl, som har gjort suksess i New York.
  Avisa deler også ut STs frivillighetspris og STs talentstipend.
  Prisene deles ut i forbindelse med et storstilt kulturshow i Orkdal kulturhus, og som arrangeres av avisa i samarbeid med Orkdal kulturscene.

   

   

  Legg til i min rapport

  Journalistfaglig utvikling

  Avisa dekker kostnadene til Hellkonferansen for samtlige redaksjonelle medarbeidere. Daglig evaluering av våre redaksjonelle produkter. Redaksjonelle kurs og fagsamlinger i regi Adresseavisen.

  Konkurransesituasjon:
  Adresseavisen og NRK er våre største konkurrenter totalt sett. I tillegg opplever vi konkurranse fra lokalaviser som Opdalingen, Søvesten, Trønder-bladet, Driva og Hitra-Frøya i enkeltkommuner og grender. Vi merker også en viss konkurranse fra ultralokale nettsteder, samt fra sosiale medier.

  Legg til i min rapport

  Etikk

  Avisa ble klaget inn til PFU etter å ha omtalt en sak der en kommunelege i Hemne hadde lagt ut ei melding på sin personlige Facebook-profil som tipser mente var støtende og upassende i rollen som lege.
  Legen klaget saken, samt en påfølgende lederartikkel, inn for PFU. PFU konkluderte med at Sør-Trøndelag ikke hadde brutt god presseskikk, og begrunnet det med at Facebook-meldingen var av allmenn interesse i kraft av klagers rolle i samfunnet, og at omtalen er noe klager må akseptere.

  Anders Aa. Morken,
  sjefredaktør

  Legg til i min rapport